BLOG

Cui nu ii plac petrecerile?!, ne intrebam. Eu spun ca mamicilor care le organizeaza pentru copii lor, dar care s-ar simti foarte vinovate daca nu ar face-o. Am un exemplu clar in persoana in situatia aceasta – prietenei mele, Violeta. A organizat 6 petreceri aniversare pentru baietelul ei. Rectific: cel putin 6, pentru ca in unii ani a facut cateva si separate, pentru copiii din bloc si pentru prietenii mai mari ai copilului – vezi subsemnata si altii. Fiecare petrecere a avut 20 de copii invitati si aproximativ cam tot atatia adulti. In primii doi sau trei ani le-a organizat acasa, la bloc, intr-un apartament cu doua camere. In urmatorii doi ani la curte, intr-un an la un loc de joaca, apoi iar la curte. Toate au fost super frumoase insa ea este foarte stresata si inainte, si in timpul si dupa petrecere. Sa detailez:

I. Petrecerea acasa

Motive de stres inainte de petrecere

1. Cumparaturile 

A facut super multe calcule, liste, listute, s-a dus in cel putin 3 magazine mari: hypermarket pentru carne de gratar, legume si fructe, mezeluri si diverse pentru aperitive, bautura; magazin mare de jucarii pentru articole pentru petrecere (fete de masa desenate in eroi de desene animate, tacamuri, farfurii, pahare cu pai pentru fiecare copil, baloane, ornamente); cofetarie pentru tort (asta in ultimii ani, pentru ca in primii 4 s-a chinuit doua zile inainte sa faca cel mai sofisticat tort cu putinta).

2. Invitatiile

Pentru ca sunt toti prieteni din bloc sau de familie sau de la gradinita, le-a/ ne-a spus pe Whatsapp cum si unde se va desfasura petrecerea. Noroc cu grupurile din aceasta aplicatie ca poti spune la cateva personae de o data, asta doar daca ai noroc. In rest, a sperat sa nu uite pe cineva care ulterior se va supara ca nu l-a invitat. Desigur, s-a intamplat asta, cineva care statea pe strada dar la care nu s-a gandit pentru ca nici nu ii are numarul de telefon. 

3.  Vremea

Cum ziua piticului e la inceputul lui septembrie a putut lua mereu in considerare organizarea petrecerii la curte. Chiar si asa se uita mereu cum va fi vremea in ziua respectiva si s-a stresat mereu daca se anunta cumva ploaie.

Chiar daca nu faci la curte si ploua sau ninge in ziua petrecerii tot te vei stresa pentru ca invitatii vor intarzia sau nu vor avea unde sa parcheze.

Motive de stres din ziua petrecerii

1. Vremea

I s-a intamplat sa puna de doua ori ornamentele si de doua ori sa recupereze in timpul ploii sau dupa ea (ce a mai ramas intreg). Super fun, nu?!

2. Invitatii intarziati

Niciodata nu au venit toti la ora la care i-a chemat, fiecare cu diverse motive. S-a intrebat mereu cand sa scoata aperitivele, cand sa se apuce de gratar. De multe ori s-au ocupat cativa barbati saritori dintre invitati sa puna pe gratar carnea, insa stim cata treaba este pe langa aceasta actiune.

3. “Ce bei?”, “ai mancat?”, “te simti bine?”,”ce ati mai facut?”

Cam acestea sunt singurele intrebari pe care le are de obicei in vocabular in acea zi prietena mea. Primele doua in marea majoritate.

 4. Cand si ce mananca copiii

De obicei le face meniu separat, sa manance inainte sa devina irascibili de la foame sau inainte sa vina animatorul ca apoi nu-i mai poti convinge sa vina la masa. Treaba cu animatorul o voi pune in lista foarte scurta de “motive de nestres”.

 

5. Copiii neastamparati

Mereu au existat cativa, cel putin unu din aceasta categorie. Fie ca au spart vesela, au scos plante din radacina “just for fun”, au stricat ornamente, au spart baloane tot “just for fun”, au lovit alti copii, toate acestea au trebuit tratate cu dragalasenie mascata de catre gazda.

6. Situatii neprevazute 

S-a terminat apa, s-a varsat ceva pe masa, un copil a fost intepat de o albina pe limba (! da, s-a intamplat fix anul trecut), s-au suparat copiii intre ei, s-au certat, toate astea destabilizeaza zenul (inexistent, zic eu) al gazdei.

7. Cand pleaca invitatii

Nici nu veneau bine toti invitatii ca unii voiau sa plece. Ce e rau in asta? Pentru ca ar fi trebui sa faca momentul tortului candva cand sunt toti invitatii. Alt motiv de stres pentru organizatoarea noastra sa incerce sa-i convinga sa mai stea.

 

8. Cand NU mai pleaca invitatii

Am fost intr-un an si in aceasta situatie, sa raman printe ultimii invitati. Sigur ca e mai chill, si ne-am strans in cerc si am vorbit, cu muzica in surdina si povestiri simpatice, insa, dupa o zi maxim de aglomerata, dupa 50 de persoane pe capul ei, gazda nu voia decat sa ne vada plecati pe noi si ea sa vada perna. 

 

Stresul de dupa petrecere

Este unul singur si exagerat de mare: stransul. Curatenia, vasele, ordinea lucrurilor ca inainte de petrecere. Toate astea a durat de fiecare data o zi intreaga dupa  ziua petrecerii.

 

II. Petrecerea la un loc de joaca oarecare:

Cum spuneam la inceput, acum doi ani a organizat petrecerea la un loc de joaca. 

Stresul a fost un pic mai mic insa de alta natura si cu alte neajunsuri 

  • A eliminat in cea mai mare parte cumparaturile, doar a comandat tort 
  • In timpul petrecerii nu a avut stresul supravegherii copiilor foarte atent, insa animatorul nu a stat decat o parte din petrecere
  • Parintii au stat intr-un spatiu neamenajat special pentru ei, astfel ca am fost un pic inghesuiti si gazda putin stanjenita de acest lucru
  • Si cel mai suparator pentru ea a fost ca oferta spatiului de joaca in privinta organizarii petrecerii nu era la nivelul asteptarilor descrise pe site 
  • In privinta banilor, a constatat ca a cheltuit la fel ca atunci cand a organizat singura la curte

In lumina acestor lucruri, prietena mea a decis ca in urmatorul an sa revina la organizarea petrecerii la curte cu idea ca “daca tot platesc la fel de mult pe aceasta petrecere, macar s-o fac maxima, cum imi place mie, chiar daca ma streses atat de mult. Oricum si acum m-am.”

Concluzia si sfatul meu este sa va inarmati cu multa rabdare daca incercati sa organizati acasa o petrecere de o asemenea anvergura pentru copilul vostru sau sa analizati foarte bine inainte de a alege o oferta pusa la dispozitie pe internet.

Deasemenea, puteti vedea aici cea mai buna oferta de petreceri pentru copii din oras 🙂  https://www.mimoclub.ro/petreceri/  

Pot sa scriu acest articol datorita faptului ca am fost invitata a toate aceste petreceri, datorita povestirilor prietenei mele din trairile ei din timpul organizarii. Pentru toate astea, pentru ca mi-a permis sa scriu acest articol si pentru ca imi este foarte buna prietena si ma ajuta chiar daca nu ne mai vedem zilnic ii multumesc si o iubesc tare, tare.

R.