BLOG

Ești interesat/ă să îți înscrii copilul la o școală de vară? Poate ai auzit de ele dar nu știi exact ce sunt? Am creat un un ghid cu ce înseamnă școlile de vară cu 10 cele mai frecvente întrebări despre ele:

 

1. Ce este o școală de vară?

O școală de vară reprezintă un program sponsorizat de obicei de o instituție de învățământ care organizează cursuri pentru elevi și studenți în timpul vacanței de vară. Combinând informații educative cu activităși extracuriculare, aceste școli au loc în timpul vacanței de vară (de unde și numele) în școli sau universități.

Cum în România școlile si universitatile de stat nu organizează aceste activități, firme private au înființat în mod independent aceste forme de îngrijire pentru copii pe timpul verii. Unele dându-și silința mai mult, altele mai puțin, să respecte definiția de la care pornește o școală de vară.

 

 2. Care este diferența dintre o școală de vară și o tabară de vară? 

Sunt doar câteva diferențe între cele două. O școală de vară combină informații educative cu excursiile de o zi și activități distractive, în timp ce tabara se concentrează mai mult asupra celor din urmă. O școală de vară ține pe tot parcursul verii, în timp ce tabara este de obicei tinuta in afara unui oras si dureaza o saptamana, maxim doua.

 

 3. Care sunt beneficiile unei școli de vară? 

Clar sunt foarte multe, dar enumăr doar câteva pentru copilul tău: de la faptul că își face prieteni noi, relaționează cu aceștia, își mărește bagajul de cunoștințe, face mișcare, se distrează, este într-un mediu sigur și lista poate continua. Ah, daaa, iar la toamnă, în noul an școlar se va întoarce cu multe amintiri. 

 

4. Copilul va avea timp liber?

O școală de vară combină perioade de timp în care se oferă informații educative cu jocuri (statice sau antrenante), perioade de odihnă (somn, filme) și excursii urbane. Deci nu ai de ce să îți faci griji din acest punct de vedere.

 

 5. Cum alegi școala de vară perfectă pentru copilul tău? 

Sunt mai multe criterii de care poți ține cont când faci aceasta alegere: 

  • programul pregătit pentru copilul tău – analizează ofertele din piață, sună și pune întrebări, tematicile săptămânale sunt un criteriu bun de selecție; 
  • prețul programului – în general, acesta reflectă calitatea serviciilor oferite, însă asigură-te că piticului tău îi vor fi asigurate mese în timpul petrecut la școală, dacă va avea activități interesante pentru el, daca va vizita locuri noi;
  • locația – cu cât este mai aproape de locul tău de muncă sau de casă, cu atât mai bine, undeva în drum, între aceste două locații este iarăși un atu pentru acea școală de vară;
  • programul de funcționare – asigură-te că poți respecta programul școlii sau interesează-te cu cât poți fi taxat în caz că intarzii să iei copilul
  • vârsta copilului – unele școli de vară primesc pitici de la 3 ani, altele de la 6, unele acceptă doar copii peste 10 ani; pentru acest lucru nu trebuie sa te interesezi foarte mult, persoanele de contact ale școlilor îți vor pune această întrebare printe primele. 

 

6. Câte ore pe zi ține o școală de vară?

Programul școlilor de vară diferă de la o ofertă la alta. Toate se desfășoară în timpul săptămânii, de luni până vineri. Sunt școli ce oferă și program scurt, până la prânz, unele program de 8 ore, altele de 10 ore. Alege una în funcție de programul și nevoile tale, dar ține cont și de celelalte criterii enumerate mai sus.

 

7. Care este scopul unei școli de vară?

Școala de vară combină informațiile educative cu activitățile extracuriculare captivante pentru a ajuta copilul în a-și îmbogăți cunoștințele și în același timp angrenându-l în activităti și excursii necesare pentru a avea o vară uimitoare. Programele sunt proiectate pentru aceia care vor să-și depășească limitele cunoașterii, ele vor face copilul să aprofundeze subiecte pe care le găsește interesante și își va descoperi o sumedenie de aptitudini care îi vor fi folositoare mai târziu în viață.

 

8. Poate rămâne repetent copilul la școala de vară?

Doar dacă i-a plăcut atât de mult și mai vrea și anul urmator experiența. ☺ 

În principiu, informația adusa în fața copiilor se ia foarte în serios de către program însă este prezentată într-un mod non-academic. Atunci când copiilor le sunt prezentate lucrurile ca fiind mega fascinante și interesante, ei tind să le perceapă la fel și să devină și mai curioși în privința subiectului. 

 

9. De ce este o școală de vară scumpă? 

Deși poate părea scumpă, prețul pe care îl plătești pentru o școală de vară acoperă multe cheltuieli: cazarea, excursiile, trainerii, mesele, sunt câteva din părțile care converg în asigurarea unui timp excelent petrecut de copilul tău într-o școală de vară. Dacă organizatorul concepe un program care îți face copilul să vină acasă cu dorința de a se întoarce cât mai repede la școala de vară, atunci înseamnă că își merită toți banii.

 

10. Merită înscrierea copilului la o școală de vara?

Daca vrei ca cel mic să își dezvolte încrederea în sine și aptitudinile de comunicare, să își facă noi prieteni și să se distreze, atunci cu siguranță merită să investești în asta.

 

Descoperă oferta Școlii de vara Mimo Club AICI: https://www.mimoclub.ro/scoala-de-vara/