BLOG

Copiii se ingrijoreaza mai mult cand nu li se vorbeste despre un subiect anume si chiar de interes pentru adulti.

Stirile despre Coronavirus COVID-19 sunt peste tot, de la stirile de la TV, la prima pagină a ziarelor și până la locul de joaca sau la școala. Mulți părinți se întreabă cum să aducă vorba despre pandemie într-un mod care să fie liniștitor și să nu-i facă pe copii mai îngrijorați decât ar putea fi deja. 

Gasiti mai jos sfaturile a doi experți ai Institutului Child Mind (New York) citați de Rachel Ehmke:

1. Nu-ți fie frică să discuți despre Coronavirus

Majoritatea copiilor au auzit deja despre virus sau vor vedea persoane purtând măști pe față, așa că părinții nu ar trebui să evite să vorbească despre asta. A nu vorbi despre ceva poate face de fapt copiii să-și facă griji mai mult decat este cazul. Privește conversația cu copilul tau ca pe o oportunitate de a transmite faptele și a stabili tonul emoțional. „Tu primesti știrile și esti persoana care le filtrează pentru copilul tau”, explică Janine Domingues, doctorand, psiholog pentru copii la Child Mind Institute. Obiectivul tău este de a-i ajuta pe copiii tăi să se simtă informați și să obțină informații bazate pe fapte care sunt probabil mai liniștitoare decât ceea ce aud de la prietenii lor sau de la știri.

 

2. Nu dezvolta foarte mult subiectul

Nu oferi prea multe informații, deoarece acest lucru poate fi copleșitor pentru copil. În schimb, încearca să răspunzi la întrebările copilului. Fă tot posibilul pentru a raspunde corect si clar. Este în regulă dacă nu poți să răspunzi la toate; a fi disponibil in a vorbi cu copilul tău este ceea ce contează.

 

3. Ia-ți indicii de la copilul tău

Invita-ți copilul să-ti spună orice a auzit despre coronavirus și cum se simte. Oferă-i ocazia de a pune întrebări. Vrei să fii pregătit să răspunzi la întrebări. Scopul tau este să eviți încurajarea fanteziilor înspăimântătoare.

 

4. Trebuie să faci față propreie anxietăți

„Când te simți cel mai neliniștit sau panicat, nu este momentul să vorbești cu copiii tăi despre ce se întâmplă cu coronavirusul”, avertizează dr. Domingues. Dacă observi că te simți anxios, ia-ti ceva timp pentru a te calma înainte de a încerca să ai o conversație sau să răspunzi la întrebările copilului.

 

5. Fii liniștitor

Copiii sunt foarte egocentrici, așa că faptul că ei vor auzi la știri despre coronavirus poate fi suficient pentru a-i face să se îngrijoreze serios că vor fi infectati. Este util să-ti asiguri copilul despre cât de rar este coronavirusul (gripa este mult mai frecventă) și că copiii par să aibă simptome mai ușoare. 

 

6. Concentreză-te pe ceea ce faci pentru a rămâne în siguranță 

O modalitate importantă de a-i linisti pe copii este să subliniezi măsurile de siguranță pe care le iei. Jamie Howard, doctor, psiholog pentru copii la Child Mind Institute, notează: „Copiii se simt responsabilizati atunci când știu ce să facă pentru a se păstra în siguranță.” Știm că acest virus este transmis mai ales prin tuse și atingerea suprafețelor. Specialistii recomandă spălarea completă a mâinilor ca mijloc principal de a rămâne sănătos. Așa că reamintește-le copiilor că au grijă de ei spălându-se pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde (sau lungimea a două melodii „La mulți ani”) când intră de afară, înainte de a mânca și după ce și-au suflat nasul, au tusit, strănutat sau au folosit baia. Dacă copiii întreabă despre măști de față, explicați că experții spun că nu sunt necesare pentru majoritatea oamenilor. Dacă copiii văd oameni care poartă măști de față, explicați că acei oameni sunt foarte precauți. 

 

7. Concentreză-te pe rutină

„Nu ne place incertitudinea, așa că rutina poate fi de mare ajutor in aceasta perioada”, recomandă dr. Domingues. Acest lucru este deosebit de important cum școlile sau gradinitele s-au inchis. Asigura-te că ai grijă de elementele de bază, așa cum ai face în timpul unei vacante primăvară sau a vacanței de vară. Zile structurate, cu mese regulate și ora de culcare ca in zilele de scoala, sunt parti esențiale pentru menținerea copiilor fericiți și sănătoși. 

8. Continuă să vorbești cu copilul tău

”Spune-i copilului că vei continua să îl ții la curent, pe măsură ce afli mai multe. „Spune-i că liniile de comunicare vor fi deschise”, spune dr. Domingues. „Poți spune:„ Chiar dacă nu avem răspunsuri la toate în momentul de față, știi că, odată ce vom cunoaște mai multe, mama sau tata te vor anunța și pe tine.”