BLOG

 

Joaca nu este doar despre distracție și jocuri – este, de asemenea, un instrument important de predare! Prin joc, copiii învață cum să interacționeze cu ceilalți și să dezvolte abilități critice pe tot parcursul vieții. Aceste 6 beneficii joacă toate un rol important în creșterea copiilor bine crescuți.

 

 

 

1. Dezvoltă abilitățile fizice

Jocul activ este esențial pentru dezvoltarea fizică a copiilor. Îi ajută pe copii să-și îmbunătățească coordonarea, echilibrul, abilitățile motorii brute (mișcări mari precum târârea și mersul pe jos) și abilitățile motrice fine (mișcări mai mici precum ridicarea obiectelor).

Există o mulțime de cercetări despre beneficiile pentru sănătate ale trăirii unui stil de viață activ și același lucru este valabil și pentru copiii noștri. Cercetările au arătat că piticii activi fizic tind să fie mai slabi și mai sănătoși, în timp ce o copilărie inactivă poate duce la un stil de viață sedentar la vârsta adultă. În plus, jocul fizic îi ajută pe copii să își folosească depozitele naturale de energie și promovează mai bine obiceiurile alimentare și de somn.

Încurajează obiceiurilor sănătoase ale copilului tău, astfel încât acesta să le dezvolte și la vârsta adultă. Acesta este geniul jocului!

 

2. Dezvoltă abilitățile emoționale 

Imaginează-ți o lume în care copiii pot mânca prăjituri pentru micul dejun sau una fără păianjeni înspăimântători! Magia jocului le oferă copiilor puterea de a elimina lucrurile din scenariile lor imaginate care îi înspăimântă și pot acționa în siguranță ceea ce este altfel interzis.

Este modul copiilor de a crea lumi imaginare, personaje și comploturi care se potrivesc cu starea lor emoțională, ajutându-i să învețe să-și exprime și să-și regleze sentimentele. Prin joc, copiii învață să facă față emoțiilor lor în timp ce acționează frică, frustrare, furie și agresivitate într-o situație pe care o controlează. De asemenea, este o șansă pentru ei să practice empatia și înțelegerea.

În plus, oferindu-le copiilor un sentiment de realizare și satisfacție, jocul poate ajuta la crearea încrederii și percepției de sine a copiilor. Oferă-i copilului un punct emoțional. Acesta este geniul jocului!

 

3. Îmbunătățește abilitățile sociale

Joacă leapșa, construiește forturi, creează limbi secrete: unele dintre cele mai mari comori ale vieții sunt prietenii tăi din copilărie! Și, prin joc, copiii învață cum să creeze și să mențină acele prietenii.

Jocul de cooperare îi ajută pe copii să-și perfecționeze abilitățile sociale în timp ce își dau seama cum să negocieze dinamica grupului. Îi ajută să învețe cum să colaboreze și să facă compromisuri cu ceilalți, să recunoască și să răspundă sentimentelor celorlalți, să împărtășească, să arate afecțiune, să rezolve conflictele și să respecte regulile. La rândul lor, aceste lecții timpurii importante îi ajută pe copii să înțeleagă rolurile și regulile societății!

Abilitățile sociale sunt esențiale nu doar pentru formarea relațiilor, ci și pentru susținerea succesului academic! Un studiu a descoperit că cel mai bun prezicător al performanței academice în clasa a VIII-a au fost abilitățile sociale ale copilului în clasa a III-a. Și, potrivit cercetărilor, elevii clasei a treia care au 15+ minute de pauză pe zi se comportă mai bine în școală decât cei care au mai puțin.

Prin joacă, cei mici vor învăța să se comporte în societate. Acesta este geniul jocului!

 

4. Îmbunătățește abilitățile cognitive

De la naștere până la vârsta de 3 ani, creierul copiilor se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât în ​​orice alt moment al vieții lor. Acesta este momentul în care vor începe să învețe și să înțeleagă cu adevărat abilitățile cognitive, cum ar fi să acorde atenție, să raționeze, să-și amintească lucrurile învățate și experimentate și abilitățile motorii.

Una dintre cele mai bune metode de a stimula dezvoltarea creierului și de a consolida aceste abilități valoroase este jucându-te cu copilul tău în timp ce explorează obiectele și spațiile fizice și învață să proceseze obiecte și sunete.

Jocul regizat de sine oferă copiilor posibilitatea de a-și perfecționa abilitățile de luare a deciziilor. Selectarea unui joc, concentrarea pe acea activitate și vizionarea acestuia până la sfârșit, este un element important al controlului cognitiv și ajută la accentuarea abilităților de planificare și a atenției.

Iar când copiii se confruntă cu o problemă în timpul jocului, acesta își testează raționamentul și judecata și capacitatea lor de a găsi o soluție. Jocurile ce pun creierul la treabă, puzzle-urile și jocurile bazate pe strategie ajută la consolidarea abilităților de gândire critică.

Jocul ajută la îmbunătățirea dezvoltării creierului. Acesta este geniul jocului!

 

5. Crește creativitatea

Visează în stil mare! Este ceea ce le spunem copiilor noștri din nou și din nou. Iar timpul de joacă este locul unde începe.

Jocul le oferă copiilor o șansă de a-și lăsa cu adevărat imaginația să zburde sălbatic și să creeze lumi proprii pe care le dețin. Fie că este un joc de încredere sau o activitate de artă și meserii, jocul oferă copiilor libertatea de a explora noi posibilități și de a gândi în afara cutiei … pentru a veni cu idei unice, precum și soluții creative la provocările cu care se confruntă.

O imaginație activă va continua să le servească copiilor de-a lungul vieții. Conform unui sondaj recent pe mai mult de 1.500 de șefi executivi din 33 de industrii din întreaga lume, directorii buni consideră că navigarea cu succes într-o lume din ce în ce mai complexă va necesita creativitate mai mult decât orice altă abilitate.

Jocul pregătește viitoarele generații de inovatori. Acesta este geniul jocului!

 

6. Învață copilul să comunice

Ce vor oamenii să zică nu este întotdeauna ușor de înțeles. Copiii trebuie să învețe să descifreze ceea ce spun oamenii – ascultând, observând și, uneori, bazându-se pe indicii foarte subtile.

Jucându-se cu alții, copiii învață arta comunicării. Ei vin să recunoască expresiile faciale și limbajul corpului. Ei își dau seama cum să poarte discuții și cum să-și exprime gândurile și dorințele într-un mod care să nu creeze probleme și să pună capăt jocului de grup.

Jocul inventat este deosebit de important pentru dezvoltarea comunicării și alfabetizarea copiilor. Ideea că o literă reprezintă un sunet și se bazează pe simbolism – un concept pe care copiii ajung să-l înțeleagă când pretind că o cutie de carton este un castel sau că un pantof este o mașină de curse. Jocul de rol oferă, de asemenea, copiilor o șansă de a folosi cuvinte pe care le-au auzit de la adulți și de alți copii, și ajută la îmbunătățirea vocabularului lor. Pe măsură ce îmbătrânesc, jocurile bazate pe cuvinte ajută la consolidarea abilităților de limbă și alfabetizare.

Prin joc se creează comunicatori buni. Acesta este geniul jocului!