BLOG

Știați că atunci când faci orice pentru copilul tău pentru a-ți demonstra iubirea și grija îl induci de fapt în eroare? Sau, știați că există o multitudine de lucruri pe care părinții le fac și le spun copiilor și care le distorsionează realitatea? Inteligența emoțională și gestionarea situațiilor neplăcute nu este punctul forte al multor copii, asta și pentru că sistemul educațional nu oferă ocazii în care copii să învețe despre ei, desprea ceea ce simt și cum trebuie să reacționeze la ceea ce simt. Iar părinții nu știu cum să se comporte în situațiile acestea. Tocmai de aceea noi am extras 4 greșeli pe care unii părinții le fac în educația pe care le-o oferă celor mici, greșeli pe care tu le poți evita:

 

1. Părinții oferă copilului tot ce vrea

Oricât de ciudat ar suna, există părinți care cer aprobarea copiilor pentru orice din dorința de a evita mânia sau nefericirea celui mic. Acest comportament este abordat cel mai mult atunci când părinții le oferă copiilor tot ce își doresc, indiferent de situație. Acești părinți se tem că dacă refuză anumite lucruri copiilor, aceștia îi vor urî. Drept urmare, părinții ajung să-i răsfețe pe cei mici, îndeplinindu-le toate capriciile. Oferind copiilor fiecare lucru mic pe care și-l doresc, părinții nu fac altceva decât să-l pună în situații neconfortabile în viața de adult care urmează. De ce?

Pentru că în viața reală nimeni nu primește tot ce își dorește, oricât de puternică ar fi dorința. Iar ideea că un copil care primește totul sau majoritatea lucrurilor pe care le dorește va deveni un adult care crede că are dreptul la tot ceea ce vrea este ireală. Nimănui nu i se pot îndeplini toate dorințele inimii. (da, și noi ne-am dori asta, dar nu este realist)  Așadar, atunci când un părinte crește un copil cedând la majoritatea, dacă nu la toate cererile și cererile copilului, acest părinte este responsabil pentru dezamăgirea masivă a copilului atunci când viața o lovește ca un adult.

 

2. Omite adevărul

Cea mai mare satisfacție pentru un părinte este fericirea copilului. Dar cu toate acestea, atunci când un părinte lucrează ore suplimentare pentru a avea posibilitatea financiară de a oferi un trai decent familiei, trebuie să-i comunice acest lucru și copilului. Omiterea adevărului sau neprezentarea părților mai puțin plăcute ale vieții transpun copilul într-un glob de cristal ireal care mai târziu îi va afecta viața de adult. De ce?

Pentru că există lucruri în viață care aduc nefericire și care pur și simplu nu pot fi evitate. Boala, sau pierderea unui om drag. falimentul, samd. Dacă îți dorești un copil fericit și împlinit, ai responsabilitatea ca părinte să îl înveți că, din păcate, viața nu înseamnă doar să fii fericit. Da, există lucruri în viață care aduc bucurie și fericire și ar trebui să îi îndrumăm pe copii să-și optimizeze viața pentru fiecare eveniment posibil. Pentru un copil este în mare măsură înșelător să fie crescut și protejat de tristețe și nefericire, deoarece vrem sau nu, evenimentele care provoacă tristețe își vor găsi drumul în viața copilului, iar acesta nu va fi pregătit să le gestioneze. Așadar, de ce să nu-l ajuți pe copilul tău să se pregătească pentru a face față inevitabilelor episoade triste ale vieții în timp ce tu, părintele, ești încă prezent pentru a oferi îndrumare și sprijin?

 

3. Părintele vrea să repare tot

Te-ai întrebat vreodată de ce un restaurant de tip fast-food se află de cele mai multe ori lângă un spațiu de joacă pentru copii sau chiar lângă o sală de sport? Dar cel mai important aspect în acest caz este faptul că în momentul în care un copil are un eșec legat de un concurs sau de orice competiție pierdută, părinții au tendința de a ”repara” și de a ”umple” suferința cu mâncare sau cu orice alt comportament de acest gen? 

Totul se întâmplă din cauza faptului că părinții au obiceiul de a reprima uneori sentimentele copiilor: de tristețe, dezamăgire, orice sentiment care ar putea afecta starea de bine a copilului său. Grija și protecția în exces nu pot să ducă la un comportament sănătos pentru copii, de aceea noi susținem faptul că este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil să fie lăsat uneori să ”digere” singur o înfrângere. Nu este nevoie de intervenția părintelui de fiecare dată. Și nu pledăm pentru a nu-i ajuta pe copiii noștri să facă față unor evenimente emoționale grave sau profunde, ci spunem că cei mici ar trebui învățați să facă față dezamăgirilor singuri pentru că aceasta este singura modalitate de a-i instrui să facă față unor evenimente dezamăgitoare care vor apărea cu siguranță în viața lor de adulți.

 

 4. Părinții fac totul în locul copilului

A face lucruri pentru un copil care poate face și singur acel lucru este iar un alt comportament tipic părintesc care derutează percepția copiilor despre viață. Dintr-un motiv ciudat, părinții deprind obiceiul de a face orice activitate pentru copilul său, cum ar fi: să spele vasele din care aceștia mănâncă, să-i îmbrace dimineața înainte de a pleca șa școală șamd. (aici ne referim la copiii măricei care se pot descurca și singuri) Dar de ce să faci asta? Dacă acel pui de om are toate capacitățile de a se descurca singur, de ce părinții preferă să facă totul în locul copilului în loc să îi explice că trebuie să devină independent și doar să intervină atunci când li se cere ajutorul.

Sursă articol – StoneHouse Brands 2018