BLOG

Ca părinți, oricât ne-ar fi de greu să o spunem, nu vom fi întotdeauna acolo pentru copiii noștri. Nu îl vei putea urmări pe holul liceului pentru a-l proteja de bătăuși. Nu poți forța antrenorul de baschet să-ți adauge copilul pe lista echipei chiar dacă el a jucat slab. Și nu poți să fii mereu acolo pentru a-ți consola copilul (adult) când are o restanță la facultate.

Cu toate acestea, poți face ceva pentru a-ți pregăti copilul pentru momente neașteptate și nefericite din viață – îi poți antrena mintea pentru a fi fericit și puternic.

Îi poți oferi instrumentele de care are nevoie pentru a face față pierderilor și dezamăgirilor, dar și pentru a deveni suficient de puternic din punct de vedere emoțional pentru a face față oricăror provocări cu care se confruntă. Începând de la o vârstă fragedă, poți face aceste 5 lucruri simple pentru a crește copiii cu abilități puternice de inteligență emoțională și cu valori fundamentale bine dezvoltate. La rândul lor, mintea lor va fi proiectată către obținerea fericirii.

 

1. Învață-l să își identifice emoțiile 

Este destul de greu la început să ne identificăm emoțiile, să le înțelegem și să le gestionăm, dar nu este imposibil. Într-un sondaj, 60% dintre studenții intervievați au spus că nu se simt pregătiți emoțional să facă față sentimentelor negative, cum ar fi anxietatea și dezamăgirea. S-ar putea să auzi că cel mic își exprimă sentimentele spunând că „mă doare burta” atunci când este anxios. Sau dacă îl întrebi cum i-a fost ziua, ei pot răspunde cu „bine”. Ideea este să îi încurajăm pe copii să exprime cu adevărat ceea ce simt. Fă-ți un obicei și întreabă-l constant:

  • Cum te-a făcut să te simți?
  • Când s-a întâmplat asta, te-ai simțit entuziasmat sau supărat?
  • Crezi că te doare burta pentru că ești nervos în legătură cu ceva?

Poți modela atitudinea copilului față de emoții vorbind frecvent despre sentimentele tale cu copilul. Și învățându-l să vorbească despre emoțiile lui, îi vei ajuta creierul să-și înțeleagă propriile reacții și să-și recunoască sentimentele.

 

2. Practică și încurajează recunoștința 

Să-ți înveți copilul să fie recunoscător este un factor important pentru fericirea lui viitoare. De fapt, multe studii au legat recunoștința cu o sănătate fizică îmbunătățită, un somn mai bun, o stimă de sine îmbunătățită și, în general, adulți mai fericiți. Mai mult decât atât, neurologii au demonstrat de fapt că creierul este recablat atunci când se practică recunoștința. Îl poți învăța pe copil recunoștința încurajându-i manierele și adresându-i frecvent întrebări pentru a reflecta, cum ar fi:

  • Povestește-mi o întâmplare când cineva a fost drăguț cu tine.
  • Care este partea ta preferată în a locui în această casă?
  • Ce aștepți cu nerăbdare?
  • Povestește-mi despre un moment în care cineva ți-a dat ceva ce ți-a plăcut.
  • Descrie un moment în care ai fost supărat și cineva te-a făcut să te simți mai bine.

 

 3. Discută cu copilul și folosește acțiuni pozitive  

Folosește-te de micile eșecuri, pierderi sau dezamăgiri ca oportunități de predare. Indiferent dacă este la școală, un eveniment sportiv sau chiar un joc de societate, susține-l chiar și atunci când pierde și ajută-l să înțeleagă că aceasta face parte din viață. Învăță-l să piardă elegant, felicitându-și adversarii (dacă este cazul) și lucrând data viitoare mai bine. Când lucrurile nu merg așa cum au fost planificate, discutată cu cel mic despre ce se poate face mai bine în viitor pentru rezultatele dorite. De asemenea, puteți vorbi despre soluții pozitive pentru probleme ipotetice. De exemplu, întreabă-l pe copil ocazional:

  • Dacă ai vedea copii în pauză care își bat joc de un alt copil, ce ai face?
  • Dacă ai lua o notă mică la un test, ce ai face data viitoare pentru a te pregăti?
  • Dacă cineva și-ar scăpa cărțile în hol la școală și te-ar face să întârzii la ore, ce ai face?

 

4. Dă-i spațiu copilului pentru a face greșeli și pentru a le rezolva 

Rezistă tentației de a împiedica un copilul să greșească. Permite-i să ia decizii ”greșite” și să învețe din rezultat. Când punem copilul într-o bulă protectoare și încercăm să îl protejăm de orice, nu face altceva decât să nu îl pregătim pentru dificultățile lumii. Astfel, lasă-l să cadă și să-și zgârie genunchiul. Permite-i să gestioneze singur o ceartă cu prietenul sau fratele. Oferă-i copilului posibilitatea de a învăța cum să rezolve problemele, singur, sau doar dacă îți cere ajutorul să intervii cu un sfat. Stabiliți împreună prin trei soluții posibile pentru problema cu care se confruntă copilul și aflați părerea lui sinceră despre cum ar trebui să acționeze.

 

4. Predă-i responsabilitatea 

Pregătește-ți copilul pentru responsabilitățile viitoare, introducându-i treptat lucruri de făcut în casă și nu numai. Cercetările sugerează faptul că cei mici care fac treburi prin casă și au responsabilități au o stimă de sine mai mare, sunt mai responsabili și sunt mai bine pregătiți pentru a face față frustrării. În plus, aceste abilități pot duce la un succes mai mare în școală, muncă și chiar în relații.

De asemenea, învăță-i pe copii să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Dacă cel mic face o alegere greșită, îi poți vorbi despre cum să o rezolvi. Un aspect foarte important, învățați-i să nu joace niciodată „rolul de victimă”. Nu face comentarii care ar putea să incrimineze pe cineva în vreun fel, nu există vinovați, ci doar soluții. Evită expresii de genul: „Sunt sigur că ai chiulit de la școală pentru că profesorul nu predă așa cum trebuie la ore.”

Sursă articol https://goldenslumbersphotos.com/