În calitate de părinți, cuvintele pe care le folosim cu copiii noștri au puterea de a le modela acțiunile și percepția despre propria persoană. În teorie știm cu toții câtă putere au cuvintele, au puterea de a crea povești și legături emoționale, au puterea de a da aripi și de a fi o alinare când ai nevoie… Dar câți dintre noi știm să folosim cuvintele magice? Tocmai de aceea, ți-am pregătit mai jos:
Cele mai bune 3 sfaturi pe care le poți primi despre comunicarea cu copiii
1. Înlocuiește ”bine?” cu ”ai înțeles?”!
Exemple de așa nu:
- „Este timpul să faci curățenie în camera ta, acum, bine?”
- „Încalță-te, bine?”
De ce atunci când îi cerem ceva copilului, avem tendința de a adăuga la final ”bine?” Ceea ce vrem să transmite este să ne asigurăm că cel mic ne-a auzit, nu? Dar ceea ce facem de fapt este să transformăm o comandă într-o întrebare pe care copilul poate apoi să o îndeplinească… sau nu.
Soluție: Încearcă să înțelegi că atunci când folosești ”bine” îți anulezi autoritatea ca părinte în fața copilului. De obicei părinții spun: „Este momentul să mergem acasă acum, bine?” și apoi se frustrează când copilul nu vine. Sunt momente când copilul nu decide ce anume să se întâmple și atunci intervine fermitatea părintelui care va înlocui ”bine” cu ”ai înțeles?”. Această mică frază îți va îndeplini obiectivul de a te asigura că cel mic a înțeles ce i-ai spus și că va și face acel lucru.
2. Înlocuiește ”dacă vei” cu ”când vei”!
Exemple de așa nu:
- „Dacă vei urca în mașină, îți voi oferi ceva dulce.”
- „Dacă vei face curat la jucării, te vei putea juca cu prietenul tău.”
Acesta-i mită? Probabil că nu ne dorim să ne tratăm copiii așa. Ai grijă la modul în care îți formulezi cererile. Dacă este ceva care trebuie să se întâmple indiferent dacă copilul tău dorește sau nu acel lucru, niciodată nu folosi în exprimare „dacă”. Acest „Dacă”, la fel ca „bine/ok?” îi face pe copii să simtă că ascultarea este opțională.
Soluția: Copiii trebuie să vadă recompensele ca pe un rezultat natural al respectării cererințelor părinților. Astfel, reformulează modul în care comunici cu: „Când îți vei termina temele, atunci poți merge în parc” sau „Când ți-ai terminat dușul și rutina de seară, atunci poți urmări o emisiune TV”. Singura dată când poți folosi intenționat „dacă” este atunci când vrei să descrii un comportament rău care va avea consecințe negative: „Dacă alegeți să vă lăsați jucăriile pe podea, atunci le voi pune sus și nu vă veți mai putea juca cu ele” sau„ Dacă alegi să-l lovești pe fratele tău, atunci vei merge să te joci singur în camera ta până când vei putea fi amabil”.
3. Înlocuiește ”nu” cu ”da”!
”Nu mai lovi acel copil!”
Ce ți-ai imaginat? A fost lovitura sau gestul de a se opri? Cel mai probabil, ți-ai imaginat un copil care lovește un altul…
Încearcă altfel: „Fii calm!”
Ce ți-ai imaginat de data asta? Poate îți vine în minte o imagine cu un copil care mângâie un altul, ca pe un cățeluș pe care îl privește cu multă iubire. Cu siguranță o imagine mult mai pașnică decât cea de mai sus.
Soluția: Creierul nostru este făcut să transforme cuvintele în imagini mentale. Cu toate acestea, creierul se concentreză pe cuvintele de acțiune, nu pe cuvintele de tip „nu”. Asta înseamnă că, atunci când spunem nu, mintea copilului nostru este conectată pentru a-și imagina acțiunea „rea”, consolidând-o. Astfel, dacă îți dorești ca cel mic să nu mai inunde toată baia atunci când își face duș, încearcă să nu ridici tonul și să nu mai spui „Nu mai stropi toată baia!”, ci înlocuiește cu exprimări de genul ”Încearcă să păstrezi apa în cadă, te rog.”
Lucrurile mici și simple
Toate acestea sunt diferențe foarte mici de semantică, dar care vor face diferența în modul în are copiii răspuns la ce le transmit părinții. Când ne gândim puțin mai profund la ceea ce spunem cu adevărat, putem folosi cuvinte potrivite pentru a-i ajuta pe copiii noștri să ajungă la cea mai bună versiune a lor.
Dacă și tu ai astfel de exemple de comunicare cu copilul tău, împărtășește-le cu noi.
Sursa articol: https://themanylittlejoys.com/speaking-to-kids-watching-what-we-say-how-we-say-it/
Recent Comments