BLOG

A avea copii este una dintre experiențele cele mai pline de bucurie din viața oricărui părinte. Nu există nicio îndoială că o legătura mamă-fiică este specială, căci despre ea vom vorbi în acest articol, dar ca mamă ai o responsabilitate enormă în ceea ce privește educația și starea de bine a copilului tău.

Dacă ai mai mult de un copil, știi că fiecare are nevoi care sunt exprimate și satisfăcute în moduri diferite, iar dincolo de asta, nevoile copilului de la mamă și tată sunt, de asemenea, diferite. Întotdeauna auzim că se pune accent pe relația tată-fiică, care cu siguranță este crucială pentru o fată tânără, dar nu auzim să se vorbească la fel de des despre importanța unei relații mamă-fiică. Așa că ți-am pregătit un scurt articol pe această temă.

De ce are nevoie fiica ta de la tine:

1. Are nevoie ca mama ei să creadă în ea

A fi unul dintre cei mai mari fani ai fiicei tale este o modalitate excelentă de a-i insufla încredere. Mai ales când fiica ta este mică este important pentru ea să simtă că poate cuceri lumea. Dacă fiica ta nu simte că tu crezi în ea, probabil că nu va crede în ea însăși când va crește. Cu cât mai devreme poți insufla credința în forțele proprii fetiței tale, cu atât mai repede va învăța să creadă în ea însăși.

2. Are nevoie ca tu să validezi faptul că valoarea ei vine din interior, nu din performanță, aspect sau succese

A crește în zilele noastre poate fi chiar brutal pentru copii. Fetele devin atât de ușor răutăcioase, iar rețelele sociale creează spațiul ideal pentru apariții false, așteptări, agresiuni și standarde care nu vor fi niciodată îndeplinite. Fiica ta trebuie să știe că ești mândră de ea, că este frumoasă și că dragostea ta este cu adevărat necondiționată.

Așa cum ai făcut și tu greșeli în copilărie, face și fiica ta destule de-a lungul copilăriei, de-a lungul întregii vieți. Este important să îi crești fiicei tale capacitatea de a se iubi, accepta, dar și de a merge mai departe indiferent ce s-ar întampla. Trebuie să înțeleagă și să creadă că indiferent cât de multe greșeli sau cât de mari sunt greșelile ei, ea va fi mereu demnă de dragostea și iertarea ta. De asemenea, trebuie să știe că, indiferent dacă primește un 10 sau 5 la școală, tu ca părinte încă ești mândră de ea. Trebuie să știe că o iubești în continuare și că încă este demnă de respect. Trebuie să o înveți cum să navigheze în conflict în relații și să nu lase acel conflict să definească cine este ea într-un mod negativ.

3.  Are nevoie ca tu să-i modelezi o bună conștiință de sine și îngrijire de sine

Modelarea unei bune conștiințe de sine și îngrijire de sine sunt importante deoarece o vor învăța pe fiica ta să fie mai sănătoasă mental și emoțional. O modalitate de a modela conștiința de sine este ca tu să îți recunoști emoțiile. Probabil că fiica ta preia deja emoțiile tale, în special cele negative.

Verbalizarea emoțiilor și motivarea acestora poate fi de mare ajutor. Poți spune „sunt foarte stresată astăzi pentru că am de făcut X și Y lucru și nici nu am terminat” sau „Mă simt tristă astăzi pentru că …” Fiica ta trebuie să știe cum să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos și să identifice de ce se simte așa și cum o face. Chiar și în momrntele în care nu știm de ce ne simțim rău este important să îi învățăm pe copii să recunoască asta: „Mă simt foarte anxios astăzi, dar nu știu de ce”.

4. Are nevoie ca tu să îi arăți cum să se respecte și să fie încrezătoare

S-ar putea să nu observi, dar fiica voastră vă privește foarte mult și vă va copia, involuntar, modul în care voi ca părinți reacționați, trăiți, cum îi tratați pe ceilalți, dar cel mai important cum vă tratați pe voi înșivă. Fiica ta trebuie să vadă cum arată o femeie care se prețuiește pe sine însăși, cum se respectă și cum are încredere în ea. Probabil, ești primul ei exemplu de feminitate, stil de viață și mod de trai. Este necesar să fii un exemplu bun.

5. Are nevoie ca tu să petreci timp cu ea

Timpul este atât de valoros. Stabiliți ieșiri doar voi două, să fie momentul vostru mamă-fiică. Urmărește-i sentimentele. Pune-i întrebări. Ascult-o și spune-i că o auzi. Petrece-ți timp învățând-o lucruri pe care mai târziu îți va mulțumi că știe să le facă, datorită ție, cum ar fi: gătitul, cusutul, curățenia, spălatul vaselor, obiceiuri necesare. Aceste lucruri se pot transforma mai degrabă în timp de calitate decât în ​​treburi necesare de făcut prin casă. Ba mai mult, sunt momente care pot crea o legătură mai profundă între voi.

Construiește cu fiica ta tradiții care sunt specifice atât pentru tine, cât și pentru ea, precum și pentru familia voatră. Tradițiile sunt modalități grozave de a crea amintiri și de a celebra lucruri pe care le prețuiți (precum fiica ta).

6. Are nevoie ca tu să-i dai spațiu pentru a greși și a învăța 

Aceasta poate fi una dintre cele mai mari provocări. Nu cunosc nicio mamă căreia îi place să-și vadă copilul mergând pe un drum periculos cu greșeli evidente sau dezamăgiri. Dar realitatea este că nu poți controla viața fiicei tale și nu o poți împiedica să facă greșeli și nici nu trebuie să faci asta.

Fiica ta are nevoie să învețe să facă alegeri bune și să ducă o viață responsabilă, dar nu va învăța asta fără a se deranja. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii acolo pentru a o susține prin toate urcușurile și coborâșurile vieții. Fiica ta trebuie să știe că nu va fi perfectă, ci că va face greșeli pentru tot restul vieții și că le poate depăși, poate învăța din la ele devenind mai bună datorită lor. Cel mai rău lucru pe care îl poți face pentru fiica ta este să-i impui că acesta ar trebui să fie perfectă și că greșelile nu ar trebui să fie făcute.

7. Are nevoie ca tu să spui adevărul despre tine și să o înveți să facă și ea la fel

A vorbi negativ despre sine poate fi distructiv pentru fetele tinere. Din păcate, vedem din ce în ce mai multe fete care permit altor oameni să vorbească urât despre ele, să se comporte nepoliticos și mai ales să se lase influențate de părerea celor din jur despre ea și despre ce anume face cu viața ei. Ori de câte ori fiica ta spune ceva negativ despre ea, fă-o să spună trei lucruri pozitive despre sine. Acest lucru ajută la tranziția gândirii și vă ajută să consolidați importanța vorbirii pozitive despre sine

Ca mame, trebuie să modelăm modul în care vorbim nespre noi și să fim un exemplu demn de urmat. Dacă spunem lucruri de genul „Arăt grasă în asta” sau „Mă simt urâtă” sau „nimeni nu mă place”, ne învățom copiii că este în regulă să ne vorbim așa, iar asta nu este deloc ok! Ori de câte ori fiica ta va spune ceva pozitiv despre sine, laud-o acceptând și recunoscând puterea de a spune lucruri pozitive despre ea însăși.

8. Are nevoie ca tu să-i dai permisiunea de a spune ”Nu” 

Acest lucru este diferit  și nu ne referim aici să-i permiți fetei tale să  facă doar ce îți dorește sau să fie lipsită de respect față de tine în unele situații. Dacă ne învățăm fiicele să aibă grijă de ele însele, trebuie să le învățăm și să spună „Nu” și să știe că „Nu-ul” lor contează și trebuie respectat.

Dacă un copil simte că ”nu-ul” lui nu este respectat de unul din părinți, nu va avea încredere să spună nu în afara casei. Copiii au nevoie să își dezvolte independența, iar cel mai rău lucru pe care îl poți face ca părinte este să nu îi oferi această libertate. Fiica ta trebuie să învețe să își asume responsabilitatea pentru auto-protecție. La fel de important este să învețe să își seteze granițe și să spună nu atunci când nu își dorește să facă ceva anume.

Concluzia

Creșterea unei fete este un privilegiu și o mare responsabilitate. Ca mamă, ai o ocazie atât de mare de a-ți educa fiica într-un mod pozitiv, o poți face să fie mai încrezătoare, să se respecte, să stabilească granițe și să fie sănătoasă atât emoțional, cât și mental. Trebuie să exemplifici fiecare din ideile de mai sus zi de zi în viața ta de familie, să fii un exemplu și să reprezinți puterea exemplului.

Timpul pe care îl investești în viața fiicei tale nu va fi pierdut. Chiar și în zilele grele merită să-i urmărești sufletul, dorințele și să o iubești.